‘ARKI WAN TORI’ heeft een kinderverhalenwebsite

Stichting Kinderboekenfestival is in 2020 een duurzame samenwerking aangegaan met de organisatie ‘Arki Wan Tori’. ‘Arki Wan Tori’ is Surinaams voor ‘Luister naar een verhaal’. Het is een podcast die te beluisteren is op verscheidene platformen op het internet: Anchor.FM, Spotify, YouTube en iTunes. Het idee voor de podcast kwam vorig jaar maart bij Menke op, toen Covid-19 in Suriname uitbrak. Voor haar was het een grote uitdaging om verplicht thuis te werken en tegelijkertijd haar kind educatief bezig te houden. Om die reden startte ze met de audioproductie. Volgens haar is het project namelijk ontstaan uit haar drang om te creëren, en het liefst voor haar favoriete doelgroep; kinderen. Samen met Kevin Headley heeft ze de eerste vijf verhalen met een simpele recorder opgenomen. Met ondersteuning van Fernandes konden ze gedurende het proces betere opnameapparatuur aanschaffen om de audiokwaliteit te verbeteren. Ze hoopt met deze luisterverhalen het lezen en vertellen van verhalen te stimuleren. Dat vind ik waardevol voor elk kind, waar ook ter wereld. Jinaraja Menke (1982) is ICT projectmanager en storyteller. Jinaraja studeerde Informatica in Nederland en heeft in Nederland, Zambia en Suriname gewerkt aan diverse ICT projecten. Kevin Headley (1983) is een Surinaamse documentaire maker, journalist en schrijver.

Het doel van ‘Arki Wan Tori’ is om Surinaamse kinderverhalen aan te bieden in audio vorm (luisterboek oftewel Tori); gratis beschikbaar voor de jeugd, anytime, anyplace. Het helpt de kinderen te stappen uit hun comfortzone en laat hen in een andere denkwereld terechtkomen. Het helpt hun voorstellingsvermogen vergroten, wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling van hun creativiteit en hun gevoel van vrijheid. Dat er zoveel meer mogelijk is dan wat ze kennen en weten. Verder leren de audio tori een kind om goed te luisteren. Wij vinden het soms heel belangrijk om te praten, maar luisteren is even belangrijk in de ontwikkeling van onze communicatieve vaardigheden. Het project ‘Arki Wan Tori’ ging van start in mei 2020 en werd na een projectduur van 13 maanden opgeleverd op 1 juni 2021. De financiering van dit project werd mogelijk gemaakt door de initiatiefnemers zelf, hun vrienden en de ondersteuners. Het aantal verhalen dat dit project heeft opgeleverd, is totaal 30.

De website van Arki Wan Tori www.arkiwantori.sr is op 1 juni 2021 gelanceerd voor een klein publiek in verband met de covid-19 situatie. Uit de selectie verhalen van Stichting Kinderboekenfestival zijn onderstaande verhalen gekozen om als luisterverhaal op te nemen in de Arki Wan Tori-collectie.

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “‘ARKI WAN TORI’ heeft een kinderverhalenwebsite”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.