Dagverslag KBF Paramaribo 2014 – Dag 6

Door de kinderen geschilderd en nu aangeboden aan de kinderafdeling van ’s Lands, aan Staatsolie, aan Minov en aan de Mr. Huberstichting

Door de kinderen geschilderd en nu aangeboden aan de kinderafdeling van ’s Lands, aan Staatsolie, aan Minov en aan de Mr. Huberstichting

Zaterdag 8 maart 2014 “Dag van de Familie”

Een belangrijke dag in de wereld: Internationale Dag van de Vrouw. In De Ware Tijd is een hele pagina aan dat onderwerp besteed, en er zijn al afspraken gemaakt voor een nieuw boekenproject over Surinaamse vrouwen. Blijf deze website volgen!

De dag was weer stralend, prachtig zonnig, lekker warm en voor ouders en kinderen een heerlijke dag om een beetje te wandelen en mee te doen aan de activiteiten. Daarbij was er ook een geweldige actie op Surinaamse boeken, er zijn pakketten samengesteld waarop meer dan 50% korting werd gegeven. Daar is natuurlijk flink gebruik van gemaakt.

Maar er waren ook heel wat bijzondere activiteiten: er zijn vier schilderijen, tot stand gekomen in de afgelopen week op het KBF-terrein, aangeboden aan MinOV, Staatsolie, de Mr. Huberstichting en aan de Kinderafdeling van ’s Landshospitaal. Het is een teken van verbondenheid van de KBF-kinderen met die vier organisaties.

Dan was er de familiequiz, helemaal nieuw en voor het eerst uitgeprobeerd op dit festival. Aan kinderen werden vragen gesteld over hun ouders en aan de ouders over de kinderen. Bijvoorbeeld: wat is de lievelingskleur van je moeder, van welk eten houdt je vader het meest, hoe heet de juf van je dochtertje, wie is de beste vriend van je zoon, etc. etc. Een quiz met onthullingen want sommige antwoorden leverden voor de ene of de andere partij wel verrassingen op. Het is zeker een activiteit die we verder gaan uitbouwen.

De workshop “Liefdevol Opvoeden” trok heel wat belangstellenden en er is met veel animo gediscussieerd over hoe je je kinderen met liefde tegemoet kan treden zonder te verwennen. Onder leiding van Agnes Ritfeld ontstonden waardevolle gesprekken en hebben ouders ervaringen met elkaar uitgewisseld. Liefdevol opvoeden is een vaardigheid die nog lang niet alle ouders en leerkrachten beheersen. Het rendement van de liefdevolle opvoeding is groot, het kind voelt zich veilig en kan zich ten volle ontplooien. Kinderen die liefdevol worden opgevoed, worden op hun beurt weer liefdevolle opvoeders en zo werken we met elkaar aan een liefdevollere wereld.

De prachtige Nickerie-musical

De prachtige Nickerie-musical

Om half vier begon de musical “Nickerie alesi yu meki mi gro”, gevolgd door de musical “Lezen verbindt schrijver en kind”. Wat een heerlijk feest, weer twee van die prachtige musicals. De kinderen van Nickerie zijn speciaal uit Nickerie gekomen, op één dag heen en weer!!!! om voor de KBF-bezoekers hun eigen musical nog eens op te voeren. De musical voert ons naar het Brasaplein van Nieuw Nickerie waar opa Bharos (de voormalige DC Ram Bharos) met zijn kleinkinderen de bijzonderheden van Nickerie bekijkt. De rijstbouw, de natuurbescherming, de vogels, de Guyanese buren, kortom alle bijzondere aspecten van Nickerie passeren de revue. De kinderen zijn werkelijk geweldige talenten, het zingen, het dansen, het toneelspelen, het lijken wel professionals. Voeg daaraan toe de prachtige kostuums en dan begrijpt iedereen dat het een echte Sandra Purperhart-productie is.

Datzelfde geldt voor de musical “Lezen Verbindt Schrijver en Kind”. De musical geeft een indruk van deze bundel die door Stichting Projekten al in 2000 werd uitgegeven. Uitgebreide aandacht is besteed aan het verhaal van Orlando Emanuels “Groentenoorlog”, waarin verschillende soorten groenten met elkaar strijden over wie het belangrijkste is. De prachtige kostuums, zoals de bruine bomen, de madame jeanette, de ui en het ei, de soepgroente en de tomaat, de oker, de paprika en de kokosnoot, het gevecht was hevig en iedereen had voldoende argumenten om zichzelf het belangrijkst te vinden. Maar toen kwam een hele kleine vrijpostige, de alatapepre en die deed iedereen verzwijgen! Uiteindelijk was de conclusie dat alle groenten samen ervoor moeten zorgen dat het Surinaamse kind groeit door gezond te eten. En zo is het! Het gedicht van Shrinivasi “Ik zou jullie willen binden tot een volk….” werd prachtig uitgebeeld door de kinderen die in een grote vlag gewikkeld werden. Het leverde een ontroerend beeld op! Het was een prachtige afsluiting van een prachtige musical.

En toen was het tijd om af te sluiten. Rond zeven uur verlieten de laatste gasten het terrein en begon het opruimen.

En daarmee was het KBF Paramaribo 2014 ten einde! Tot volgend jaar!

Foto’s

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Dagverslag KBF Paramaribo 2014 – Dag 6”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.