De Nationale Voorleeskampioenschappen

Jaar van het voorlezen 20132013: Jaar van voorlezen

Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het kind ontwikkelt zijn woordenschat, verruimt zijn kennis en krijgt inzicht in de wereld daarbuiten.
In het jaar 2011 is de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname een voorlees campagne begonnen waarbij er voorlees kampioenschappen op de scholen werden georganiseerd. Deze activiteit was toen nog gekoppeld aan de districten waarin dat jaar een Kinderboekenfestival werd georganiseerd.
Het jaar 2013 is door de Stichting Lezen Nederland en de Stichting Lezen Vlaanderen uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen. In dit kader zijn de twee voorgenoemde stichtingen en de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname overeen gekomen dat er meer aandacht besteed moet worden aan het voorlezen.

Het jaar van voorlezen wordt uitgedragen door:

  • Nationale voorleeskampioenschappen
  • Voorleesambassadeurs

De Nationale Voorleeskampioenschappen

Het zou ontzettend leuk zijn om samen onze verschillende voorleeskampioenen aan heel Suriname te presenteren.

Dit gaan we doen door middel van ‘De Nationale Voorleeskampioenschappen’! Wij roepen de leerkrachten, leerlingen en ouders van alle basisscholen in Suriname op, om samen een klassen- voorleeskampioenschap te organiseren. Elk kind krijgt de gelegenheid voorlezer te zijn en uit elke klas komt er dan een kampioen voort. Van deze klassenkampioenen zal door de school uiteindelijk twee schoolkampioenen worden benoemd die de school zullen vertegenwoordigen tijdens de Nationale Voorleeskampioenschappen.

De kampioenen zullen dan de school vertegenwoordigen tijdens de regio-/ districtskampioenschappen. Suriname is opgedeeld in 22 regio’s. De finale vindt plaats van 22 tot en met 26 juli 2013. We trekken in die periode door het hele land. Alle districten in Suriname doen mee. Tijdens de finale leest iedere kampioen een stukje voor uit een zelfgekozen boek. Ook lezen alle kandidaten onvoorbereid voor uit een boek dat ze op de finaledag krijgen uitgereikt. Het onvoorbereid lezen weegt mee in het oordeel van de jury.

Uiteindelijk zullen de verschillende voorleeskampioenen deelnemen aan een fantastisch voorleesfeest! Alle regio kampioenen komen dan bij elkaar. Het is dan geen competitie meer, maar een presentatie van de verschillende voorleeskampioenen van Suriname.

De beste reden om mee te doen aan De Nationale Voorleeskampioenschappen is dat het project het leesplezier stimuleert en kinderen enthousiast maakt voor kinderboeken en jeugdboeken. Daarnaast kunnen kinderen veel van elkaar leren tijdens het traject van de voorleeswedstrijd.

We hopen deze eerste editie tot een onvergetelijk moment te maken voor de kinderen met als een doel een jaarlijks terugkerend evenement.

Ook op uw school zit namelijk een groot voorleestalent!

Kinderen aan het lezen

Voorleesambassadeurs

Het voorlezen moet gestimuleerd worden. Naast de nationale voorleeskampioenschappen, zullen ook voorleesambassadeurs worden benoemd. Er is een verzoek gericht naar de verschillende media (-bedrijven) in Suriname om mee in het jaar van voorlezen mee te doen door een voorleesambassadeur aan te wijzen. Deze ambassadeurs dienen al voorbeeldfiguren voor kinderen en volwassen. De in aanmerking gekomen mediawerker mag bij het uitvoeren van zijn ambassadeurs taak 2 assistenten uitzoeken.

Een voorleesambassadeur geeft aan het voorlezen een gezicht en kan wie nog niet voorleest, overtuigen om het toch te doen.

Deze campagne heeft tot doel het voorlezen aan kinderen te stimuleren, zodat ook kinderen geïnteresseerd raken om zelf te gaan lezen en voor te lezen.

De taken van de voorleesambassadeur:

  • Elke voorlees ambassadeur wordt “benoemd” voor een bepaalde regio. Het liefst streven we ernaar dat de ambassadeur ook in de regio woont.
  • Het uitdragen van het voorlezen in de toegewezen regio, de ambassadeur mag zijn eigen creativiteit de vrije loop geven.
  • Hij/zij krijgt enkele aangewezen kinderboeken te lezen, daaruit mag hij 3 kiezen om de lezen.
  • Het presenteren van de gelezen boeken via de media zender waarvoor zij werkzaam zijn.

Elke voorlees ambassadeur heeft een verklaring getekend, waarbij hij/zij aangeeft:

  • de gemeenschap te stimuleren tot voorlezen.
  • contact te houden met de voorleeskampioenen uit zijn/haar regio
  • voorleesactiviteiten die gehouden worden, zal bijwonen.
  • de gelezen boeken, indien mogelijk, zal presenteren vanuit het medium waarin hij/zij werkzaam is.

De voorlees ambassadeur mag bij het uitvoeren zijn taak, een ondersteunend team van 3 mensen kiezen die hem zullen ondersteunen. Het is niet uw plicht zelf te moeten voorlezen, u mag anderen vragen dat voor u te doen.

Delen

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.