Het Schoolreisje, een nieuw Surinaams kinderboek in 8 talen

Hilli en Indra

Op vrijdag 2 september mocht Stichting Kinderboekenfestival uit handen van Indra Hu een exemplaar in ontvangst nemen van een uniek Surinaams kinderboek ‘Het Schoolreisje’. Wat het unieke aan dit kinderboek is en hoe de schrijvers op dit idee gekomen zijn, hebben wij de afgelopen dagen via de media kunnen horen uit de mond van de auteurs. Op 15 augustus vond in kleine kring de boekpresentatie plaats in het Clevia Park. Stichting Kinderboekenfestival vindt het belangrijk om via de KBF-website nog meer kinderboekenliefhebbers over dit kinderboek te informeren en bedankt Hilli Arduin en Indra Hu voor dit initiatief.

De kinderboekenschrijvers Indra Hu en Hilli Arduin hebben in augustus samen het voorleesverhaal ‘Het Schoolreisje’ uitgegeven. Vorig jaar april benaderde Hilli Arduin haar collega Indra Hu met het idee om samen een voorleesboek voor kinderen te schrijven. Het idee om samen te werken sprak Indra Hu aan en de schrijfsters begonnen meteen aan het verhaal. Hilli Arduin is vaak in Para en kwam op het idee om vandaar uit met kinderen naar Paramaribo te vertrekken. Indra Hu staat iedere week in het Clevia Park met haar kinderboeken en zij dacht meteen aan dit park in het noorden van Suriname, waar de kinderen een boeiende dag konden beleven. Zij hebben ongeveer vier maanden over het schrijven van het verhaal in het Nederlands gedaan en lieten het verhaal daarna vertalen in zeven Surinaamse moedertalen, te weten het Aucaans, Chinees, Engels, Sarnámi, Sranan, Surinaams-Javaans en Wayana. Dit voorleesboekje is bestemd voor kinderen in de leeftijdsgroep 3 tot en met 5 jaar.

‘Het Schoolreisje’ is een omkeervoorleesboek en heeft aan beide kanten vier talen met prachtige illustraties van Jurmen Kadosoe. In het verhaal gaat een kleuterklas uit het district Para voor een dagje naar Clevia Park in Paramaribo-Noord. Suriname heeft een multiculturele samenleving. Door het schrijven van ‘Het Schoolreisje’ willen de schrijfsters een bijdrage leveren aan het wij-gevoel van Surinamers, aan natievorming, van jongs af aan. Door de beschreven activiteiten en wandelingen in het Clevia Park is er op speelse wijze ook aandacht besteed aan de duurzaamheid van het Surinaamse milieu. Het verhaal leidt ook naar bewustzijn over het milieu in Suriname en het kind krijgt zeker meer liefde voor het eigene en ook voor andere culturen. Beide schrijvers geven aan dat voorlezen gezellig en leerrijk is voor het kind en voor degene die voorleest. De cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen worden positief gestimuleerd als er vanaf de babyperiode regelmatig wordt voorgelezen.

‘Het Schoolreisje’ is een uitgave van Stichting Rupsje Regenboog met ondersteuning van Clevia Park. Bezoek voor meer informatie de websites www.stichtingrupsjeregenboog.com en www.cleviapark.sr.

Paramaribo, september 2021
Agnes Ritfeld

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Het Schoolreisje, een nieuw Surinaams kinderboek in 8 talen”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.