Stichting KBF gaat voor permanente educatie en vorming

KBF Educatiecentrum

De Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname heeft in haar beleid voor de komende jaren permanente educatie en vorming van kinderen opgenomen.
Het Meerjarenprogramma Kinderboekenfestival 2014 – 2016 met als thema ‘groeien’ heeft het beleid van de stichting beïnvloed, hetgeen geleid heeft tot het ombuigen van de strategie van ‘wisselende’ naar permanente lokaties en periodes voor educatie en vorming door boekenfestivals.

Stichting Kinderboekenfestival beschikt sinds 2013 over een terrein in de omgeving van de Cultuurtuin, dat het educatief werk van de stichting moet verduurzamen. Het ligt in de bedoeling dat alle kinderen in Suriname in de gelegenheid gesteld worden kennis te maken met oude en nieuwe kinderboeken, kinderboekenschrijvers, illustratoren, storytellers, met anansi verhalen, orale overleveringen, creatieve verwerkingsvormen bij het lezen, met educatieve lees- en woordspelen, met informatieve, historische, culturele en folkloristische verhalen en boeken.

Hiertoe zal in 2017 een Kinderboekenfestival Educatiecentrum worden opgezet waar kinderen, scholen, bezoekersgroepen het gehele jaar door terecht kunnen voor leesbevorderingsactiviteiten, zoals die vanaf 1999 worden aangeboden op het jaarlijkse Kinderboekenfestival.

Het voordeel van een permanent KBF centrum is dat de scholen niet meer gedurende slechts 1 week per jaar de gelegenheid hebben om naar een volgepropt boekenfestival te gaan. Scholen kunnen nu zelf bepalen wanneer zij hun educatieve dag met een bezoek aan het KBF Educatiecentrum plannen!

Kinderboekenfestival 2016 Paramaribo

De stichting start het volgend jaar met het inrichten van het terrein van het KBF Educatiecentrum aan de Cultuurtuinlaan. Er komt volgens plan eerst een kinderboekenmuseum, een tentoonstellingsruimte en een activiteitenhal in een milieuvriendelijke omgeving. Er zal gewerkt worden met interessante thema’s en onderwerpen, waarover meer gelezen moet worden, die per kwartaal zullen verschillen. We denken onder andere aan klimaatsverandering, opwarming van de aarde, afvalverwerking, gezonde leefstijl, cultureel werelderfgoed.

De eerste stap voor het opzetten van het KBF centrum is de ontwikkeling van het gebied aan de Cultuurtuinlaan. Voor meer informatie daarover kunt u de KBF poster downloaden (PDF): Download KBF Poster.

Delen

Reakties

3 Reakties op “Stichting KBF gaat voor permanente educatie en vorming”

 1. Mariska Bemelmans 12/01/2017 om 11:51 am

  Het initiatief voor een KBF Educatiecentrum vind ik geweldig. Echt waar! Het moet er absoluut komen! Educatie voor en Vorming van Kinderen is een must!

  Echter, wat ik minder geweldig vind, of eigenlijk heel erg, is dat er weer een stuk bos in de Cultuurtuin verdwijnt. Een stuk bos waar nog steeds wilde dieren (o.a. apen en luiaards) in wonen. Wordt daar rekening mee gehouden bij het ontwikkelen van het gebied? Waar moeten deze dieren naartoe in het steeds kleiner wordende bos in de Cultuurtuin? Zijn hier maatregelen voor getroffen i.s.m. dierenwelzijnsorganisaties?
  Er wordt gesproken over “milieuvriendelijke omgeving” maar het ontbossen van het groenste stukje van Paramaribo is op zichzelf toch niet echt milieuvriendelijk te noemen?

  Nogmaals, thumbs up voor het KBF Educatiecentrum. Maar qua locatie: Jammer dat het ten koste gaat van de natuur.

  • Bea Lachhunsing 12/06/2017 om 7:59 pm

   Zeker goed om te denken aan een KBF Educatie centrum. Maar hoe gaan we kinderen vertellen dat we hiervoor de enige botanische tuin van Paramarbo hebben vernietigd? Welke bijdrage is dat aan hun vorming? Aub heroverwegen. Dank u!

 2. Pingback: Kinderboekenfestival Suriname » Kindereducatiecentrum staat voor groene educatie geen ontbossing

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.