Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn!’ leert kinderen zichzelf te zijn

Jozef Nassy

Het is van groot belang dat aan kinderen van jongsaf aan leren hoe zij onder moeilijke omstandigheden zichzelf kunnen zijn. Kinderen met een bepaalde beperking, kinderen die tot een minderheid behoren, kinderen die worden gepest, kinderen die gediscrimineerd worden, moeten weten dat er altijd manieren zijn om met moeilijke situaties om te gaan. Zij moeten leren om ondanks alles positief te blijven en om altijd zichzelf te zijn!

Middels de tentoonstelling zullen Surinaamse kinderen leren hoe zij met hun talenten zichzelf kunnen zijn.

Vandaag, 12 juni 2019 is het precies 90 jaar geleden dat het Joodse meisje Anne Frank, wereldberoemd vanwege haar zelfgeschreven oorlogsdagboek, ‘Het Dagboek van Anne Frank’ werd geboren. Ze schreef in haar dagboek: “Ik weet wat ik wil, ik heb een doel, een mening, ik heb een geloof en een liefde. Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden …..”

Op initiatief van de Anne Frank Stichting werd in maart 2019 door de projectleider Educatieve projecten, Joséphine de Man, in Suriname een Commissie geïnstalleerd met als hoofddoel het voorbereiden en organiseren van de Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ in Suriname. In de Commissie hebben zitting de dames Cynthia McLeod, Georgine Acton, Maureen Fernandes, Marisa Pieplenbosch, Yvonne Caprino, Agnes Ritfeld en de heer Melvin Hijnes.

De tentoonstelling bestaat uit een unieke combinatie van kunstwerken van zowel Anne Frank als van Jozef Nassy, twee mensen die vanwege hun Joodse afkomst gevangen werden genomen, maar in hun periode van gevangenschap hebben geschreven en geschilderd om zichzelf te kunnen zijn! Zoals Anne Frank door het schrijven in haar dagboek zichzelf probeerde te zijn, heeft Jozef Nassy tijdens zijn gevangenschap prachtige schilderijen geproduceerd, waarin hij zichzelf kon zijn en zo kunnen kinderen hun talenten inzetten om zichzelf te zijn!

Diverse uitgaven van het Dagboek van Anne Frank

In deze tijd komt discriminatie nog in vele vormen voor en middels educatie en vormingsactiviteiten zal de jeugd weerbaar gemaakt moeten worden.

Het Kindereducatiecentrum i.o. van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname hoopt in dit kader bezoeken in schoolverband aan de tentoonstelling te organiseren. De tentoonstelling zal vanaf vrijdag 1 november tot en met vrijdag 6 december 2019 door de Surinaamse schooljeugd te bezoeken zijn. De lokatie van de tentoonstelling is het Boy Scoutscentrum ‘Wees Paraat’ aan de Eduard Brumastraat. Voor deze lokatie is gekozen, omdat het op het terrein staat van het voormalige Joodse Vluchtelingenkamp Jacobusrust en dus een link heeft met de hoofdpersonen van de tentoonstelling. De officiële opening is gepland op zaterdag 2 november en de openingstijden van de tentoonstelling zullen zijn van maandag tot en met vrijdag ‘s morgens van 09.00 tot 12.00 uur voor schoolgroepen in georganiseerd verband en ‘s middags van 17.00 tot 19.00 uur voor buitenschoolse groepen, zoals de padvinderij, internaten, buurtorganisaties. Voor de rondleidingen zullen jeugdige gidsen worden getraind en ingezet. De gidsentraining zal plaatsvinden van 1 tot 3 november 2019 in Wees Paraat.

Delen

Reakties

2 Reakties op “Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn!’ leert kinderen zichzelf te zijn”

 1. Els Jap-A-Joe 12/06/2019 om 11:59 am

  Dit is een mooi initiatief. Ik kom zeker ook kijken

  • Agnes Ritfeld 12/06/2019 om 6:19 pm

   Dankjewel, lieve Els,
   Jij bent de trouwste fan van het Kinderboekenfestival!
   Wij hopen elkaar spoedig teontmoeten!
   Groeten van Agnes Ritfeld

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.