Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ voor muloscholen in Wees Paraat

Van 4 maart tot en met 8 april 2020 zullen leerlingen van het derde leerjaar van alle muloscholen in Suriname in schoolverband de tentoonstelling in het Boy Scouts centrum ‘Wees Paraat’ bezoeken. Een projectteam van Stichting Kinderboekenfestival organiseert volgens haar aloude KBF-structuur het bezoek van schoolgroepen aan deze unieke tentoonstelling in Suriname.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen, te weten:

  1. Het levensverhaal van Anne Frank met een historisch deel over oorlog en Jodenvervolging en een actueel gedeelte over discriminatie, identiteit en diversiteit, zeer geschikt voor muloleerlingen.
  2. Om de verbinding met Suriname te maken, is deze tentoonstelling uitgebreid met beelden en geschriften van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder de naam ‘Met open armen’. De stelling: “Elke Jood, die kan vluchten, is welkom in Suriname!” en de opvang van Joodse vluchtelingen in het dorp Jacobusrust hebben Suriname als ‘gastvrijland’ op de wereldkaart gezet!
  3. Het derde deel van de tentoonstelling is het verhaal met foto’s van kunstwerken van Jozef Nassy, de van oorsprong Surinaamse jongeman, die in een Duits concentratiekamp medegevangenen en situaties schilderde en tekende, om in gevangenschap toch zichzelf te kunnen zijn!

Voor de organisatie van de tentoonstelling in Suriname is in 2019 een commissie samengesteld, waarin zitting hebben mevrouw Cynthia Mc Leod-Ferrier, auteur en historicus, mevrouw Georgine Acton, lid van de Raad van Advies van de Anne Frank Stichting, mevrouw Yvonne Caprino, Kindereducatiecentrum van het Kinderboekenfestival, mevrouw Maureen Fernandes, vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Suriname, mevrouw Marisa Pieplenbosch, Go with the Flow, de heer Melvin Hijnes, Centrum voor Communicatie en Public Relations, mevrouw Agnes Ritfeld, Kindereducatiecentrum van het Kinderboekenfestival.

Ongeveer 15 gidsen hebben zich aangemeld en zijn voorbereid om de bezoekers gedurende gemiddeld anderhalf uur door de tentoonstelling rond te leiden. In de achter ons liggende periode is met de 86 participerende muloscholen nauwkeurig afgestemd op welke dag en op welk tijdstip de tentoonstelling bezocht zal worden. Voor leerkrachten van de geregistreerde scholen in Paramaribo is er op vrijdag 14 februari van 10.00 tot 12.00 uur een instruktiebijeenkomst en voor scholen uit de distrikten is de instruktiebijeenkomst op zaterdag 15 februari 2020 eveneens van 10.00 tot 12.00 uur in Wees Paraat aan de Eddy Brumastraat.

Een mooi detail is dat het terrein van Wees Paraat een deel is van het voormalig vluchtelingendorp Jacobusrust en dat Joseph Nassy’s geboortehuis hier vlakbij was. Alle kosten van deze tentoonstelling, inclusief het vervoer van leerlingen naar en van de tentoonstelling, komen ten laste van de Anne Frank Stichting in Nederland. Wij gaan ervan uit dat de Surinaamse jeugd en anderen door een bezoek aan de tentoonstelling en door participatie in het educatief programma een waardevolle ervaring zullen opdoen.

Paramaribo, februari 2020
Agnes Ritfeld

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ voor muloscholen in Wees Paraat”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.