Thema 2016: Groeien

Slogan 2016: “Suriname zal groeien door aandacht voor groen, als jij en ik meegroeien, lezen en doen!”

Het thema van het meerjarenprogramma Kinderboekenfestival 2014 – 2016 is ‘groeien’. Dat betekent dat bij alle Kinderboekenfestivals vanaf 2014 tot en met 2016 verschillende activiteiten uitgevoerd zullen worden in verband met het thema. Er zijn veel betekenissen voor het woord groeien en samen zullen we ontdekken wat we ermee kunnen doen. Groeien is groter worden, toenemen of meer worden, maar ook sterker en zelfs wijzer worden.

Kinderboekenfestival 2015 Paramaribo

Bij de Kinderboekenfestivals in 2016 willen we nadenken over groeien naar volwassenheid, kortweg: opgroeien. Wat betekent opgroeien eigenlijk? Klimmen, omhoog gaan, ontspruiten, ontstaan, rijzen, uitkomen, groter worden. Dat zijn allemaal woorden die betekenen dat iets wat klein is, groot wordt. Een kind wordt dus groot door te groeien, hij groeit naar volwassenheid. Tijdens het opgroeien zijn allerlei dingen belangrijk; er is veel nodig om goed te kunnen opgroeien. Ieder kind heeft bijvoorbeeld het recht om veilig te kunnen opgroeien. Kinderen moeten in een zo prettig mogelijke omgeving opgroeien. Gezonde voeding, schoon drinkwater maar ook kleding en onderdak zijn nodig om groot te worden. Hiervoor kunnen kinderen niet zelf zorgen. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die van ze houden en voor ze willen zorgen. Kinderen kunnen in hun eentje dus niet goed opgroeien. Ze hebben ook goede en prettige ervaringen nodig, waarin zij zich verbonden kunnen voelen met anderen, met de natuur en met zichzelf.

Je hebt de omgeving (het huis waarin je woont en het milieu), anderen (familie en vrienden) nodig om op te kunnen groeien. Een goede band met jezelf, de ander, de samenleving en de natuur maken dat je hier respectvol mee omgaat. En wanneer je groot bent geworden, zal je ook op een goede manier omgaan met de wereld om je heen.

Locatie en Data

Het Kinderboekenfestival wordt in 2016 gehouden op de volgende locaties:

  • Coronie – 27 t/m 29 januari 2016
  • Paramaribo – 26 februari t/m 4 maart 2016
  • Sipaliwini – 25 t/m 27 april 2016
  • Commewijne – 25 t/m 27 mei 2016
Delen

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.