Themaliederen van het Kinderboekenfestival, luisterverhalen en verhaalliederen

Vanaf het eerste kinderboekenfestival in Suriname, in november 1999, werd er aan het kinderboekenfestival een thema en een bijpassend themalied gekoppeld, om zodoende het onderwerp en de festivalactiviteiten richting te geven en te laten nawerken in het geheugen van de deelnemers. Tot en met het Kinderboekenfestival 2004 werd er ieder jaar een nieuw thema gekozen.

In 1999 was het Kinderboekenfestivalthema ‘Kennisverrijking’, met als slogan ‘Boeken lezen, plaatjes bekijken, zo kan je je kennis verrijken.’ In het jaar 2000 was het thema van het KBF ‘Leesplezier’, met als slogan ‘Verhalen van daar, verhalen van hier, boeken lezen geeft plezier!’ Het thema van het Kinderboekenfestival 2001 was ‘Eii ta lesi, i ta sabi’, het Saramaccaans voor ‘Lezen betekent meer weten!’. Het Kinderboekenfestival 2002 had als thema ‘Spelen met woorden’. Het thema van het Kinderboekenfestival 2003 was ‘Jij en ik’. In 2004 gebruikten wij voor het Kinderboekenfestival het thema www@nansi: het wereld wijde web van Anansi; over ‘internetwerken’.

Vanaf 2005 kwam er verandering in het werken met een jaarthema, omdat een thema tijdens één kinderboekenfestival niet uitputtend behandeld kon worden. Sindsdien werd steeds voor 3 jaren een thema voor het Meerjarenprogramma Kinderboekenfestival gekozen, te weten:

 • van 2005 tot en met 2007 thema ‘Milieu’;
 • van 2008 tot en met 2010 thema ‘Communicatie’;
 • van 2011 tot en met 2013 thema ‘Welzijn’;
 • van 2014 tot en met 2016 thema ‘Groeien’.

Vanaf 2017 zijn wij aan de slag gegaan met diverse educatieve activiteiten onder het thema ‘Trots op ons bos’.

Themaliederen van het Kinderboekenfestival

 • Kom je ook naar het Kinderboekenfestival
 • Eii ta lesi, i ta sabi
 • Jij en ik
 • www@nansi: het web van spin Anansi
 • Sranan is een gezegend land
 • Met een symbool, woord of gebaar
 • Weet je wel wie je bent en wat je kan?
 • Heel ons leven is ‘groeien’
 • Het bos, denk eraan: WIJ ZIJN HET BOS

Verhaalliederen van het Kinderboekenfestival

Bij verschillende verhalen zijn er liederen gemaakt als verwerking van het verhaal. Sommige liederen zijn voorafgaand aan de presentatie van een kinderboek op het Kinderboekenfestival gemaakt, andere liederen zijn gemaakt tijdens workshops op het Kinderboekenfestival, en er zijn ook verhaalliederen gemaakt na het Kinderboekenfestival. Op deze website zijn ook de onderstaande verhaalliederen via SoundCloud of via YouTube te beluisteren:

 • Verhaallied ‘Okorié en Agambé’ bij het gelijknamig verhaal
 • Verhaallied ‘Boomkikker zingt’ bij het gelijknamig verhaal
 • Verhaallied ‘Aboikoni’ bij het gelijknamig verhaal
 • Verhaallied ’Ballon Blaas’ bij het gelijknamig verhaal
 • Verhaallied ‘Kikkervisje’ bij het gelijknamig verhaal

Luisterverhalen van het Kinderboekenfestival

Luisteren naar verhalen is altijd een belangrijk onderdeel geweest tijdens onze kinderboekenfestivals. Vanaf 2017 is er in Suriname geen groot kinderboekenfestival meer georganiseerd, waardoor kinderen de voordelen van het luisteren naar verhalen hebben moeten missen. We hebben op de scholen ook geen voortraject kunnen houden met vertel- en voorleeswedstrijden en wij hebben onze nieuwe en oude Surinaamse kinderboeken niet kunnen presenteren aan onze kinderen en hun opvoeders. Omdat het belangrijk is dat kinderen zich met verhalen bezig houden, dat zij van de voordelen van verhalen profiteren en uit verhalen lering kunnen trekken, heeft Stichting Kinderboekenfestival gemeend om enkele boeiende luisterverhalen, die gedurende de afgelopen jaren op het Kinderboekenfestival zijn gepresenteerd, nu op onze website te plaatsen.

Stichting Kinderboekenfestival hoopt dat kinderen met plezier naar deze verhalen zullen luisteren en dat hun kennis verrijkt zal worden door de verhalen, dat hun woordenschat uitgebreid zal worden door de verhalen, dat hun taalgebruik positief beïnvloed zal worden door de verhalen, dat hun sociaal gevoel ontwikkeld zal worden door de verhalen, dat hun leesvaardigheid gestimuleerd zal worden door de verhalen, dat hun fantasie geprikkeld zal worden door de verhalen, dat hun belevingswereld verbreed zal worden door de verhalen, dat hun spreekvaardigheid bevorderd zal worden door de verhalen.

Iedereen kan naar deze verhalen op onze website luisteren! De verhalen zijn deels te beluisteren via SoundCloud en deels via YouTube. Wij horen graag hoeveel kinderen naar welke verhalen geluisterd hebben en wat ze van de verhalen vinden! Schrijf daarom als je wil naam, leeftijd en een korte reactie of opmerking onder het verhaal waarnaar een kind geluisterd heeft! Veel luisterplezier!

Paramaribo, januari 2021
Agnes Ritfeld

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Themaliederen van het Kinderboekenfestival, luisterverhalen en verhaalliederen”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.