Verslag eeste week tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’

Inleiding

Gepland was om van 5 maart tot en met 8 april leerlingen van 89 Muloscholen in de gelegenheid te stellen de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’te bezoeken. Vanwege de vervroegde Paasvakantie, die op maandag 16 maart jl. is ingegaan in verband met de coronacrisis die de wereld en ook Suriname getroffen heeft, is er op zaterdag 14 maart 2020 abrubt een tijdelijk einde gekomen aan deze educatieve tentoonstelling voor leerlingen van de derde klassen in Wees Paraat.

Voorafgaand aan de officiële opening van de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ op zaterdag 7 maart 2020, werd de tentoonstelling op donderdag 5 en vrijdag 6 maart reeds door 8 scholen en tot en met de sluiting op vrijdag 13 maart werden in totaal ongeveer 1.175 leerlingen van 21 muloscholen rondgeleid.

In de weken vóór de tentoonstelling was het rooster voor het scholenbezoek door een team van Stichting Kinderboekenfestival Suriname zodanig opgesteld, dat de dichtstbijzijnde muloscholen om 08.00 uur met de rondleiding konden beginnen, de verder gelegen muloscholen om 09.30 uur en de districtsscholen om 11.00 uur. Het transport van de scholen naar en van de tentoonstelling werd bekostigd door de Anne Frank Stichting Nederland. Voor leerlingen van de bezoekende scholen uit het district Sipaliwini werd vanwege de lange reistijd door de organisatie ook een bijdrage voor consumptie ter beschikking gesteld.

Sommige scholen hebben zelf creatieve oplossingen bedacht om het bezoek mogelijk te maken. De Graaf van Zinzendorfschool kreeg bijvoorbeeld 50% transportkosten, dus de school besloot er lopend naar toe te gaan en per bus terug te keren! Mulo Brokopondo kreeg geen voedingsgeld, dus de leiding heeft de kinderen de keus laten maken tussen eigen eten meenemen of niet meegaan! De kinderen hebben voor het eerste gekozen.

Het schoolprogramma duurde anderhalf uur per school, te weten:

  • sessie 1 van 08.00 – 09.30 uur;
  • sessie 2 van 09.30 – 11.00 uur;
  • sessie 3 van 11.00 – 12.30 uur.

Na het zingen van een openingslied werd aan de bezoekers uitleg gegeven over het doel en de inhoud van de tentoonstelling, waarna 3 korte filmpjes werden vertoond over het leven van Anne Frank en over de thema’s Identiteit en Discriminatie. Vervolgens werden de panelen van de tentoonstelling groepsgewijs bekeken o.l.v. van gidsen, die uitleg gaven over:

  1. Het leven van Anne Frank;
  2. Het thema ‘Identiteit en discriminatie’;
  3. Joseph Nassy en Suriname tijdens de tweede wereldoorlog.

Afgesproken was dat de gidsen steeds een vast onderdeel van de tentoonstelling toelichtten. Dit betekent dat een gids per dag 9 groepen rondleidt en informeert. Aan het eind werden de leerlingen in de gelegenheid gesteld hun mening, een ervaring of reactie m.b.t. de inhoud van de tentoonstelling in een schrift te noteren. Aan elke school werd een pakketje meegegeven, bestaande uit een stripversie van het Dagboek van Anne Frank, informatie over Joseph Nassy, een brochure over identiteit en een dvd over het korte leven van Anne Frank.

Elke bezoekende school mag bij de organisatie drie werkstukken van leerlingen aan de hand van een opdracht over de tentoonstelling inleveren, waarvoor prijzen te winnen zijn als de inzending aan te voren vastgestelde criteria voldoet.

Donderdag 5 maart 2020

  1. Calorschool, 70 leerlingen.
  2. Anton Leeuwinschool, 90 leerlingen.
  3. Hubertus Waaldijkschool 1 uit Moengo en Avondmulo Moengo, 60 leerlingen.

Enkele reacties van bezoekers:

Ik vond het vooral leerrijk, omdat er over identiteit gesproken is.

Ik heb zoveel over het verleden geleerd, ik heb geleerd om mezelf te zijn en niet te discrimineren, om anderen te accepteren.

Ik heb geleerd om te zijn wie ik ben. We hebben geleerd over Jodenvervolging. Ik vond het triest dat Joodse mensen zo behandeld werden.

Opmerkingen:

De zang van de leerlingen uit Moengo aan het begin en het einde van hun bezoek klonk fantastisch. Flessen water voor de gidsen ontbraken!

Vrijdag 6 maart 2020

  1. C.R. Froweinschool, 68 leerlingen.
  2. Marie Lefèvreschool, 34 leerlingen.
  3. Anton Residaschool, 19 leerlingen.
  4. Hubertus Waaldijkschool 2 uit Moengo, 43 leerlingen.

Enkele reacties van bezoekers:

Ik vond het mooi om te leren hoe Suriname haar handen, ‘armen’ heeft open gehouden voor Joodse mensen.

Wat ik verwachtte, heb ik meegemaakt. Het leert je dat je anderen moet respecteren zoals ze zijn. De tentoonstelling helpt me om altijd positief te zijn en gewoon jezelf te zijn. Ik heb geleerd dat je van jezelf moet houden!

Opmerkingen:

Op dag twee liet de apparatuur het aanvankelijk afweten, waardoor de filmvertoning even werd uitgesteld. De Froweinschool werd gecombineerd met de Marie Lefèvreschool en de leerlingen werden samen rondgeleid in de eerste sessie. De leerlingen van de Froweinschool waren heel goed voorbereid en hebben middels interviews en foto’s informatie verzameld voor hun werkstuk. Interviews werden afgenomen van de gidsen Els, Hellen, Letitia en Ine.

Maandag 9 maart 2020

  1. Hendrikschool, 97 leerlingen.
  2. A.R. Leeuwinschool, 60 leerlingen.
  3. VOJ Albina en Avondmulo Albina, 40 leerlingen.

Enkele reacties van bezoekers:

Ik heb geleerd om mezelf te zijn. Ik vond het interessant te leren dat we iedereen moeten respecteren. Je kan positieve informatie lezen. Het was informatief. Ik ben altijd mezelf geweest.

Ik ben meer te weten gekomen over Suriname tijdens de tweede wereldoorlog. Wat ik verwachtte, heb ik meegemaakt. Het leert je dat je anderen moet respecteren zoals ze zijn. De tentoonstelling helpt me om altijd positief te zijn en gewoon mezelf te zijn.

Opmerkingen:

Het was opmerkelijk dat de leerkrachten van de Hendrikschool weinig betrokkenheid vertoonden en dat veel van de leerlingen niet actief meededen en niet aequaat reageerden. Journalist Stickfort van DWT, wiens kind leerling is van de Hendrikschool, kwam voor een interview!

Woensdag 11 maart 2020

  1. Hirasingschool, 19 leerlingen (rondleiding in 1 groep)
  2. Noordpoolweg, 72 leerlingen.
  3. VOJ Atjoni, 64 leerlingen.

Enkele reacties van bezoekers:

Ik vond het zielig dat de Joden naar de gaskamers werden gebracht.

Ik zou graag willen weten wie de familie Frank verraden heeft.

Ik vond het belangrijk te leren wie je bent en hoe je jezelf kunt zijn!

Opmerking:

Melvin Hijnes heeft voor groep 1 en 2 met zijn eigen laptop gewerkt, maar na zijn vertrek bleek de laptop van tante Cynthia niet te werken, waardoor de filmpjes juist op deze dag helaas niet vertoond konden worden voor groep 3!!!

Donderdag 12 maart 2020

  1. Poolschool, 76 leerlingen
  2. Mulo Schotelweg, 106 leerlingen
  3. Swami Dayanandschool, 46 leerlingen

Enkele reacties van bezoekers:

Wij vonden Anne Frank het mooiste verhaal, omdat ze zoveel negativiteit in haar tienerjaren heeft meegemaakt en toch zichzelf is gebleven.

We vonden het interessant en hopen dat zo een zware discriminatie afgeschaft wordt. We hebben geleerd om niet te discrimineren. We hebben kunnen zien hoe ons verleden was, hoe wij Surinamers waren!

We hebben veel geleerd over de Joden. We hebben veel over de 2e wereldoorlog geleerd en hoe machtig Hitler was. We hebben geleerd over discriminatie. We hebben geleerd over het Dagboek en het Achterhuis.

Opmerking:

Technische ondersteuning voor bediening van de beamer, de laptop, het geluid, is onontbeerlijk!!!

Vrijdag 13 maart 2020

  1. Graaf von Zinzendorf,  83 leerlingen.
  2. Saraswatischool, 105 leerlingen.
  3. Dayanandschool, 23  leerlingen.

Enkele reacties van bezoekers:

Ik heb geleerd dat je nooit gemeen moet zijn tegen anderen, omdat ze anders dan je zijn. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Het was leerrijk om te horen over het leven en de situatie van Anne Frank. Ik heb geleerd dat je dankbaar moet zijn voor alles wat je hebt! Wees altijd jezelf! Ik kon niet geloven dat het verleden zo slecht kon zijn, maar we kunnen nu wel onszelf zijn!

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Verslag eeste week tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’”!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2024 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.