Groeien met het Kinderboekenfestival

Het Kinderboekenfestival is nu al begonnen met de voorbereidingen van de festivals in 2014. Sommigen van jullie zullen denken dat 2014 nog ver is. Maar niet voor mensen van de Stichting Projekten en de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname. Er moet zoveel gedaan worden voordat het Kinderboekenfestival voor jullie georganiseerd kan worden: de districten bezoeken, op zoek gaan naar geld voor de festivals, scholen bellen, lesbrieven schrijven, posters maken, leuke boeken uitzoeken, …… en nog zoveel.

Jongetje met boeken

De start

De launch van het Kinderboekenfestival 2014 is geweest op vrijdag 18 oktober 2013. Een launch is eigenlijk een ander woord voor startsein. We beginnen dus vanaf nu hard te werken aan de Kinderboekenfestivals (KBF) die moeten komen. Ons nieuwe thema en de slagzin zijn al bekendgemaakt. Zoals je weet is er een meerjarenprogramma, voor 3 jaar. Het thema van KBF 2014 -2016 is ‘Groeien’. Dat betekent dat bij alle Kinderboekenfestivals vanaf 2014 tot en met 2016 verschillende activiteiten uitgevoerd zullen worden in verband met het thema. Er is ook een nieuwe kinderboekenschrijver van het jaar, hij heet Jerrel Pinas. Je kent hem vast wel van de Jack en Mia boekenserie.

Groeien en opgroeien

Er zijn veel betekenissen voor het woord groeien en samen zullen we ontdekken wat we ermee kunnen doen. Groeien is groter worden, toenemen of meer worden, maar ook sterker en zelfs wijzer worden. Bij de Kinderboekenfestivals in 2014 willen we nadenken over groeien naar volwassenheid, kortweg: opgroeien . De slogan luidt dan ook: ‘Opgroeien kan je niet alleen, denk aan de wereld om je heen. Wat betekent opgroeien eigenlijk? Klimmen, omhoog gaan, ontspruiten, ontstaan, rijzen, uitkomen, groter worden. Dat zijn allemaal woorden die betekenen dat iets wat klein is, groot wordt. Een kind wordt dus groot door te groeien, het groeit naar volwassenheid. Tijdens het opgroeien zijn allerlei dingen belangrijk; er is veel nodig om goed te kunnen opgroeien. Ieder kind heeft bijvoorbeeld het recht om veilig te kunnen opgroeien. Kinderen moeten in een zo prettig mogelijke omgeving opgroeien. Gezonde voeding, schoon drinkwater maar ook kleding en onderdak zijn nodig om groot te worden. Hiervoor kunnen kinderen niet zelf zorgen. Daarom is het belangrijk dat er mensen zijn die van ze houden en voor ze willen zorgen. Kinderen kunnen in hun eentje dus niet goed opgroeien. Ze hebben ook goede en prettige ervaringen nodig, waarin zij zich verbonden kunnen voelen met anderen, met de natuur en met zichzelf.

Je hebt de omgeving (het huis waarin je woont en het milieu), anderen (familie en vrienden) nodig om op te kunnen groeien. Een goede band met jezelf, de ander, de samenleving en de natuur maakt dat je hier respectvol mee omgaat. En wanneer je groot bent geworden, zal je ook op een goede manier omgaan met de wereld om je heen.

Kom je ook?

Dit jaar zijn er niet 3, maar 4 festivals. Het eerste grote boekenfeest is in Nickerie en wel van 3 tot en met 5 februari 2014. We zijn daarna in Paramaribo van 3 tot en met 8 maart 2014. Het derde district waar er een kinderboekfestival zal worden gehouden, is Marowijne en wel op , 2, 3 en 4 april 2014. Als laatst zijn we in Para van 28 tot en met 30 mei 2014. Je bent van harte welkom op al de festivals en samen maken we er een gezellig boekenfeest van.

Zing met ons mee

Er is natuurlijk ook weer een nieuw themalied, waarop je flink kan meezingen:

Heel ons leven is ‘groeien’.
Kijk eens goed om je heen.
Wat is nodig om op te groeien,
Je bent niet alleen!
Boeken, daar groei je mee op!
Groeien, met lezen aan top!

Delen

Reakties

2 Reakties op “Groeien met het Kinderboekenfestival”

 1. Christine Samsom 15/11/2013 om 10:02 am

  De kinderboekenfestivals zijn prachtig en hebben hun nut ruimschoots bewezen.
  Er zijn bovendien in dat kader veel kinderboeken verschenen die aansluiten bij de belevingswereld van het Surinaamse kind. Dat is bijzonder positief!

  Daarom vind ik het extra jammer en heel negatief, dat de lancering van het Kinderboekenfestival 2014 bij Mc Donald heeft plaatsgevonden. Met het thema GROEI zou ik haast denken dat de stichting letterlijk buitensporige, fysieke groei-in-gewicht bedoelt. De lancering bij Mc Donald geeft een heel slecht signaal aan kinderen. Obesitas en diabetes (ik schrijf jullie dit op Diabetesdag!) zijn ziektes die verschrikkelijk toenemen onder kinderen over de hele wereld en ook in Suriname.
  Ik had al een probleem met de wekelijkse voorleesmiddagen bij McD, maar nu die lancering….? Gaat het om de eventuele financiele bijdrage van McD? Dat is toch commercie en niet in het belang van het kind?
  A no kan, mensen!

  U succes toewensend met de grote voorbereidingen inclusief het opzeggen van die samenwerking met de fastfoodketen,

  Christine

 2. Peter Vervloed 16/11/2013 om 11:54 am

  Ik wens de organisatie veel succes met de voorbereidingen. Agnes, Yvonne en Karin en… alle vrijwilligers, jullie zullen de klus zeker weer klaren door jullie gedrevenheid en enthousiasme.

  Groetjes,
  Peter Vervloed.

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.