Feiten over lezen

Wist je dat…?

  • Wanneer je 15 minuten per dag leest, lees je 1.000.000 woorden per jaar.
  • De Nederlandse taal bestaat uit zo’n 80.000 woorden.
  • De bieb heeft boeken over allerlei onderwerpen: van astronaut tot zeeleeuw. Neem eens een kijkje!
  • Wanneer je meer leest, behaal je betere resultaten op school!
  • De gemiddelde mens leest met een snelheid van 250 woorden per minuut.
  • De hoogste leessnelheid ooit gemeten is 3850 woorden per minuut.

Wat is lezen?

Lezen leren we op school. Lezen doen we allemaal. Anders zou je niet kunnen weten wat er in de krant staat. Maar wat is lezen?

Lezen is een proces dat zich voornamelijk afspeelt in onze hersenen en tegelijk een vaardigheid, die aangeleerd moet worden. Lezen is meer dan het opnemen van grafische symbolen. Lezen kan omschreven worden als het decoderen (en begrijpen ) van een bepaald schriftsysteem. In Suriname gebruiken wij het alfabetisch schriftsysteem. Dat betekent dat we gebruik maken van klanken in lettersymbolen. Elke letter klinkt, wanneer je het uitspreekt, op een bepaalde manier.

Er zijn, over de hele wereld, verschillende schriftsystemen. Het Chinees (ideografische systemen ) gebruikt karakters zoals Teken dit is het Chinese woord voor de Chinese taal. In het Japans (syllabische systemen) worden ook karakters gebruikt, maar die stellen een lettergreep voor. Bijvoorbeeld: Teken dit is het teken dat staat voor mizu (= water).

Bij het leren lezen gaat het erom dat de hersenen letters vlot kunnen koppelen aan klanken. Dit levert letterkennis op. Na het leren van de letters komt het combineren van letters tot woorden en nog later tot hele zinnen. En dan kan je lezen…!

Lezen:

  • geschreven of gedrukt materiaal
  • in stilte of hardop
  • alleen of met anderen
  • verplicht of voor plezier
Kinderen aan het lezen

Kinderen aan het lezen

Is lezen leuk?

Tegenwoordig lezen de meeste mensen alleen de berichten op hun telefoon (sms, ping of WhatApp), Facebook en Twitter. Maar weet je dat er ontzettend veel voordelen zijn aan regelmatig een boek lezen?

Ook als je weet dat iets goed is voor je, is het soms moeilijk om het te doen. Dat komt doordat je eerst gemotiveerd moet zijn. Want als je gemotiveerd bent om iets te doen bijvoorbeeld lezen, dan lees je graag en krijg je er plezier van. En als je plezier beleeft bij het lezen, wil je het graag nog een keer doen. En als je steeds vaker leest, word je er ook beter in. En dat geeft je natuurlijk weer een goed gevoel!

Leesplezier is niet aan te leren. Je moet zelf het verhaal ervaren, mee willen doen met het verhaal, je fantasie gebruiken en een duik willen nemen in het verhaal. Dan ontdek je dat lezen leuk is.

En zelfs als je lezen niet leuk vindt, zijn er nog redenen om het eens te overwegen. Lees hier over de voordelen van lezen!

Lezen is ontspannend

Als je moeilijk in slaap kan vallen, is het soms goed om een boek te pakken en een paar bladzijden te lezen. Waarom werkt dit? Als je naar t.v. kijkt, moeten je ogen zich extra inspannen als ze naar de pixels op je beeldscherm moeten kijken, zeker als het donker is. Papier is veel rustiger voor je ogen, en dus ook voor je hoofd. Verder helpt lezen dat je over iets helemaal anders gaat denken.

Woordenschat, spelling en grammatica

Als je veel leest, krijg je vanzelf een goed taalgevoel. Vooral als je literaire boeken leest. In deze boeken worden veel synoniemen gebruikt, zie je de spelling van al die woorden en is de grammatica goed. Zelfs als je niet bewust op al die dingen let, leer je er veel van.

Goed voor je hersenen

Boeken kunnen je aan het denken zetten. Denk bijvoorbeeld aan boeken met een onderwerp als discriminatie, vrijheid. Van informatieve boeken kan je veel leren. Naar aanleiding van een verhaal kan je dingen opzoeken, de informatie checken. Ook verhalen die ingewikkeld in elkaar zitten, zorgen ervoor dat je goed je hoofd bij het lezen moet houden; je concentratie wordt beter.

Gespreksstof

Het komt vaak voor dat je tijdens een gesprek niets meer hebt om over te praten. Als je veel leest, heb je dit probleem niet! Het hoeft echt niet altijd “nerd-achtig” te zijn om over boeken te praten. Denk maar aan de gigantisch populaire Twilight-serie. Dat is toch iets spannends om over te praten?

Creatiever worden

Je leert uit boeken of verhalen van anderen bijvoorbeeld hoe een probleem op verschillende manier opgelost kan worden of dat je een bloem op zoveel verschillende manieren kan beschrijven. Hierdoor word je creatiever. Fictieve boeken bevatten veel fantasie en dat stimuleert je verbeelding en creativiteit.

Omdat er zoveel geschreven is, zit er altijd wel een boek tussen voor jou. Boeken vereisen geen internetverbinding, elektriciteit, etc. Er is altijd een boek voor jou!

Delen

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2024 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.