Boekbespreking: Hoe ´Mijn Mama´ haar Oude naam weer Nieuw werd

Titel:  Hoe ´Mijn Mama´ haar Oude naam weer Nieuw werd
Auteur:  Josephina Doest
Illustraties:  Valentine Efong en Anita Breeveld
ISBN:  978-90-484-4140-2
Uitgeverij:  Lecturium, Zoetermeer
Jaar:  2017

Doel

De auteur van het boekje heeft haar eigen echtscheiding als aanleiding gezien voor het ontstaan van dit boekje. Ze was op een gegeven moment even haar identiteit kwijt en moest op zoek gaan naar een nieuwe identitiet om verder te gaan in het leven. Door het proces zichtbaar te maken, hoopt ze dat ouders die een echtscheiding meemaken met elkaar en met hun kinderen in gesprek kunnen gaan en daardoor beter met de gevolgen van de echtscheiding kunnen omgaan. Het boekje moet gezien worden als een handreiking aan opvoeders, ouders, leerkrachten, kinderwerkers en jeugdleiders om met kinderen en jeugdigen over het onderwerp ‘echtscheiding’ te praten.

Inhoud

Het kinderboek ‘Hoe ´Mijn Mama´ haar Oude naam weer Nieuw werd’ behandelt voor kinderen op een eenvoudige manier het proces van een echtscheiding.

Het verhaal wordt verteld door de dochter van ‘Mijn Mama’ en begint met de kinderjaren van ‘Mijn Mama’ in het huis van opa en oma Meeuw samen met oom en tante Meeuw. In de illustraties wordt het huis waarin ‘Mijn Mama’ met haar ouders, haar zuster en haar broer woonde uitgebeeld als een klerenkast, waarin ieders naam als ‘jas’ is opgehangen. We zien dus de jas van opa Meeuw, oma Meeuw, tante Meeuw, Mijn Mama Meeuw en oom Meeuw in een rose kleur bij elkaar hangen. In Suriname en in de tropen kunnen we daar rustig een ‘regenjas’ of een ander kledingstuk van maken!!!

Als ‘Mijn Mama’ groot geworden is en mijn papa ontmoet, stapt ze uit de klerenkast en trouwt ze met mijn papa. Ze woont vanaf dat moment in een nieuwe klerenkast en draagt een andere naam, die als een nieuwe jas in de kast is opgehangen. ‘Mijn Mama’ krijgt twee kinderen en in de klerenkast hangen dan de jassen van Papa Zee, Mijn Mama Zee-Meeuw, mijn broer Zee en mijn eigen jas in een blauwe kleur. Maar op een dag gaan papa en ‘Mijn Mama’ uit elkaar en dan laat ‘Mijn Mama’ haar nieuwe jas in de kast van papa achter! Ze gaat gauw op zoek naar haar oude jas en nu hangen in onze klerenkast de oude rose jas van ‘Mijn Mama’ Meeuw en de blauwe jassen van mijn broer Zee en van mij. Maar dan ontmoet  ‘Mijn Mama’ een nieuwe man, meneer Bakker met zijn zoon en na enige tijd trouwt meneer Bakker met ‘Mijn Mama’. Nu hangen in de klerenkast de jassen van Meneer Bakker en ‘Mijn Mama’ Bakker-Meeuw in de kleur geel, de jassen van Broer Zee en van mij in de kleur blauw en de jas van zoon Bakker in de gele kleur.

Doelgroep

Het boekje is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar; het is aan te bevelen om kinderen het boek samen met een volwassen persoon te laten lezen.

Delen

Reakties

Eén reaktie op “Boekbespreking: Hoe ´Mijn Mama´ haar Oude naam weer Nieuw werd”

  1. Josephina Doest 07/01/2018 om 11:44 am

    Als schrijfster van dit boek heb ik veel positieve reacties gehad.
    Een reactie vanuit Suriname luidde: Prettige manier om kinderen dit moeilijk onderwerp uit te leggen.
    Ik verneem graag meerdere reacties; ook als het boek negatief overkomt.

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.