Collectie Surinaamse kinderboeken van KBF in de Koninklijke Bibliotheek

Ruim 70 kinderboeken die de afgelopen jaren door de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname zijn uitgegeven of in samenwerking met kinderboekenschrijvers op het kinderboekenfestival zijn gepresenteerd, werden in de maand september 2020 op initiatief van de heer Cees Klapwijk verzonden naar de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Deze eer viel de stichting te beurt doordat de heer Cees Klapwijk, initiatiefnemer van Stichting Boekenportaal Suriname, een digitaliseringsproject van kinderboeken uitvoert en de Surinaamse kinderboeken daarin meeneemt. Het is volgens Cees Klapwijk een goede zaak dat de boekuitgaven van Stichting Kinderboekenfestival nu ook in de nationale bibliotheek van Nederland bewaard zullen worden.

Vanuit de Stichting Boekenportaal zullen nu in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek gedigitaliseerde versies van deze uitgaven gemaakt worden en deze zullen gepubliceerd worden via het Boekenportaal Suriname.

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland, gevestigd in Den Haag. Zij verzamelt alles wat in en over Nederland verschijnt, van middeleeuwse literatuur tot aan publicaties van vandaag. Zo’n 7 miljoen publicaties zijn in de magazijnen opgeslagen, boeken, kranten en tijdschriften. De Koninklijke Bibliotheek biedt ook veel digitale diensten. Sinds 2015 heeft de KB een coördinerende rol voor het netwerk van de openbare bibliotheek.

Koninklijke Bibliotheek

De bibliotheek is opgericht in 1798 en ontving de naam Koninklijke Bibliotheek in 1806 van Koning Lodewijk Napoleon. In 2020 is de naam veranderd in KB, nationale bibliotheek. Het doel van de KB is iedereen de mogelijkheid bieden om te lezen, leren en onderzoeken. De KB geeft toegang tot kennis en cultuur van het heden en verleden van Nederland en fungeert als kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening, waarbij zij hoogwaardige diensten voor onderzoek, studie en cultuurbeleving levert. Samen met het netwerk van openbare bibliotheken bouwt de KB aan de nationale digitale bibliotheek.

Sinds 1982 is de bibliotheek gehuisvest in een modern pand aan het Prins Willem Alexanderhof in Den Haag, naast het station Den Haag Centraal en naast het Nationaal Archief.

Koninklijke Bibliotheek

In de collectie van de KB staan de geesteswetenschappen centraal, met het accent op Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur. In 2016 bevonden zich in de KB 7 miljoen stuks bibliotheekmateriaal. De collectie beslaat vrijwel de gehele Nederlandse letterkunde, van grote aantallen middeleeuwse handschriften tot en met de meest recente publicaties. De KB verzamelt ook e-boeken, digitale tijdschriftartikelen en slaat jaarlijks honderden gehele websites op.

Daarnaast beheert de KB het Depot van Nederlandse Publicaties. De KB streeft naar een zo volledig mogelijke Nederlandse collectie van in Nederland uitgegeven boeken, tijdschriften en geografische kaarten, gedrukt of digitaal, en een groot deel is ook aanwezig. De KB voert deze taak uit sinds 1974 en beheert daarmee een onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Ter bescherming van de belangen van de houders van auteursrecht zijn de publicaties alleen ter plaatse te raadplegen, tenzij de houder van het auteursrecht toestemt in online raadplegen.

Delen

Reakties

Eén reaktie op “Collectie Surinaamse kinderboeken van KBF in de Koninklijke Bibliotheek”

  1. Marcel Leune 05/10/2020 om 11:06 am

    Heel goed!
    Verspreiding van het boek is een goede zaak.

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.