In Memoriam Guno Maurits Meye

IN MEMORIAM GUNO MAURITS MEYE

REGISSEUR VAN HET KINDERBOEKENFESTIVAL

Geboren 26 april 1934 – Overleden 8 juli 2017

Guno Maurits Meye

Guno Maurits Meye

Het allereerste Kinderboekenfestival in Suriname vond plaats in november 1999 in het Jeugdcentrum der Evangelische Broedergemeente  in Paramaribo. Op het alleerste festival was Guno onze eregast! Compleet met felicitatieruiker was hij bij de openingsplechtigheid aanwezig en heeft het festivalgebeuren, ons (Yvonne, Karin en Agnes) en onze verrichtingen van begin tot eind geobserveerd! Hij deed dat, zoals het een beroepsregisseur betaamt, zo onopvallend mogelijk, dat wij er niets van wisten, totdat hij ons een spiegel voorhield! Hij was meteen de grootste fan van het kinderboekenfestival en dat heeft ruim 15 jaar geduurd!

U begrijpt wel dat er na dat allereerste kinderboekenfestival meteen een grondige evaluatie door Guno gemaakt werd en daaruit leerden wij alles wat we in de daarna volgende 45 kinderboekenfestivals hebben toegepast!
Het bleek namelijk dat je als klein team niet in staat was om tegelijk voldoende aandacht te besteden aan de inhoudelijke, aan de logistieke, aan de financiële en aan de organisatorische zaken! Guno bood zich meteen aan als regisseur van het Kinderboekenfestival en drukte zijn stempel op dit jaarlijks terugkerend educatief evenement voor de jeugd in Suriname, dat door de jaren heen positieve naamsbekendheid heeft verworven.

Guno was als regisseur de man, die als eerste op het festivalterrein was en als laatste van het terrein vertrok; voor wat betreft de festivals in de districten, bracht Guno, meestal voordat wij er ready voor waren veldbezoeken aan diverse terreinen in de districten om mogelijke festivallokaties te inventariseren; hij adviseerde voldoende schaduwruimten voor de bezoekers, logeergelegenheid voor standhouders, medewerkers en vrijwilligers, parkeerruimte voor de schoolbussen, wachtruimten, pauzeruimte, etc.

Guno was als regisseur de man van de tekeningen van elke festivallokatie; hij dacht na over de toegangsmogelijkheden tot het terrein, de ingang en de uitgang voor leerlingen van de onderbouw, de middenbouw, de bovenbouw, de peutergroepen en VOJ-leerlingen, de geluidsinstallatie, het podium, etc.

Guno was als regisseur de man van de inrichting en aankleding van de festivalruimte; hij pleegde constant overleg met de bedrijven of beter gezegd de vrienden Roeli’s en Niamat; als er stoelen of tafels tekort kwamen, lostte Guno het probleem op; als er plotseling electriciteit in een stand nodig was, zorgde Guno ervoor dat het er kwam!

Guno was als regisseur de specialist op het gebied van de vlaggenparrade! De vlag moest altijd precies om 8 uur gehesen worden, gediciplineerd, vaak met medewerking van aanwezige leden van het Korps Politie Suriname of van de Militairen en het Surinaams volkslied moest op de juiste wijze gezongen worden. En om 6 uur ’s avonds, wanneer het middagprogramma zich voltrok op het podium en in andere festivalruimtes, werd de vlag meestal plechtig door Guno neergehaald. Velen hebben door deze vlaggenceremonie op het Kinderboekenfestival, de goede gebruiken, de juiste houding, de waarde van onze vlag leren ķennen en hebben daardoor ook meer waardering en liefde voor Suriname gehad.

Guno was als regisseur natuurlijk ook de expert op het gebied van documentaires over het Kinderboekenfestival. We prijzen ons gelukkig dat hij hierdoor  kernelementen van dit educatief evenement voor het nageslacht heeft vastgelegd.

Guno was als regisseur de motor van de organisatie van het kinderboekenfestival! Hij discussieerde met ‘jongeren’ uit de organisatie over de regie en heeft zo zijn kennis en ervaring met velen gedeeld en langzamerhand overgedragen. Als blijk van waardering werd Guno tijdens het Kinderboekenfestival 2012 gehuldigd als ‘most outstanding’ medewerker van het Kinderboekenfestival.

Tot en met 2016 is er in Suriname in totaal 45 maal een Kinderboekenfestival georganiseerd en wel op de volgende lokaties:

 • KBF PARAMARIBO 17x
 • KBF MAROWIJNE  5x
 • KBF SARAMACCA 4x
 • KBF NICKERIE 4x
 • KBF BROKOPONDO 4x
 • KBF PARA 3x
 • KBF SIPALIWINI 3x
 • KBF COMMEWIJNE 2x
 • KBF CORONIE 2x
 • KBF WANICA 1x

We zijn dankbaar voor de nalatenschap van Guno Meye aan het Kinderboekenfestival in Suriname en gaan daarmee hoopvol de toekomst tegemoet!

REGISSEUR GUNO MEYE, RUST IN VREDE!

Delen

Reakties

Eén reaktie op “In Memoriam Guno Maurits Meye”

 1. CCSR 18/07/2017 om 6:50 pm

  BEDANKT

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.