In Memoriam

Op het Kinderboekenfestival van de jaren 2000 tot en met 2010 was de Boekenhoek een grote trekpleister voor alle bezoekers die naar mooie verhalen wilden luisteren. De verhalen werden om beurten voorgelezen of verteld door twee senioren burgers, die als vaste vrijwilliger participeerden in elk kinderboekenfestival in Paramaribo, in de districten en in het binnenland, namelijk tante Edmé Carla Slooten-Dodson en oom John van Ommeren. Deze twee seniore vrijwillgers, die op het Kinderboekenfestival onvermoeibaar in de Boekenhoek stonden, zijn nu beiden overleden. Wij denken met dankbaarheid terug aan de bijdrage die zij jarenlang aan het kinderboekenfestival hebben geleverd en in onze herinneringen blijven zij voortleven.

Oom John Herman van Ommeren overleed op 27 september 2020 op 79 jarige leeftijd. Hij was in zijn werkzaam leven onderwijskundige en na jarenlang in Nederland gewerkt te hebben, remigreerde hij omstreeks 2000 naar Suriname. Oom John was zeer geïnteresseerd in onderwijsactiviteiten en vond al spoedig aansluiting bij de leesbevorderingsactiviteiten van Stichting Kinderboekenfestival. Hij hield bijzonder veel van het binnenland en zette zich in om kinderen, die overal waar hij kwam aan zijn lippen hingen, spreekvaardig te maken onder andere door activiteiten als creatief voorlezen en vertellen!

Behalve als vrijwilliger tijdens het Kinderboekenfestival, participeerde oom John ook in het project de Boekenboot! De Boekenboot was een soort varende bibliotheek voor kinderen in het binnenland. Samen met een team van zes gemotiveerde, pensioengerechtigde onderwijzers trok oom John gedurende anderhalf jaar om de zes weken naar het Boven Surinamegebied om voor de scholen boekenkoffers vol kinderboeken te brengen en voor een week voorlees- en vertelactiviteiten uit te voeren. Zowel leerlingen als leerkrachten hebben er veel van opgestoken!

In april 2020 namen wij ook afscheid van de 85 jarige tante Edmé Carla Slooten-Dodson. Als gepensioneerd leerkracht, liefhebber van kinderactiviteiten, actief koorzangeres en hobbyist van educatieve excursies, meldde tante Edmé Carla zich in 2008 aan om als vrijwilliger mee te werken op het Kinderboekenfestival. Zij was een manusje van alles, maar voorlezen en vertellen in de Boekenhoek was haar ding! Het meetrekken met de Kinderboekenfestivalkaravaan naar de districten en naar het binnenland, vormde voor haar het hoogtepunt van een activiteitenjaar! Aan (levens)verhalen tijdens de gezellige busreizen of in de avonduren in het district als de festivalactiviteiten voorbij waren, ontbrak het onze tante niet! Hoewel haar ‘zonen’ het niet goedkeurden dat tante Edmé Carla op 75-jarige leeftijd nog meereisde naar festivallocaties buiten Paramaribo, zocht ze altijd een mogelijkheid om toch mee te gaan! Voor haar geluk was Astra Slooten, haar kleindochter, in die jaren deel van het Kinderboekenfestivalteam, waardoor de familie haar met een gerust hart aan het wakend oog van Astra toevertrouwde! Daardoor genoot ze nog enkele jaren van het kinderboekenfeest!

Met respect denkt Stichting Kinderboekenfestival terug aan tante Edmé Carla Slooten-Dodson en aan oom John van Ommeren, die op het Kinderboekenfestival trouw en met veel plezier creatief zijn bezig geweest met duizenden kinderen.

Dat zij in vrede mogen rusten!

Delen

Reakties

Eén reaktie op “In Memoriam”

  1. Denise 03/10/2020 om 11:41 am

    Moge nieuwe mensen met deze drive zich inzetten

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2021 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.