Launch Educatieve Documentaireserie “Trots op onze zee!”

Op zaterdag 5 november a.s. vindt in het Event Center van Assuria High Rise de launch plaats van de educatieve documentaireserie ‘Trots op onze zee!’ Het thema van de documentaireserie is ‘De zee, het milieu, ons voortbestaan, onze toekomst!’

Nadat in 2018/2019 de educatieve documentaireserie ‘Trots op ons bos’ door de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname in samenspraak met REDD+ was ontwikkeld en uitgezonden via diverse televiesiezenders, was het in april 2022 de hoogste tijd om aan de ontwikkeling van een nieuwe documentaireserie te beginnen. Stichting Kinderboekenfestival is voor de uitvoering van dit project een samenwerking aangegaan met de Stichting ter Bevordering van Onderzoek, Educatie en Awareness in Ecosystemen, Biodiversiteit en Aquacultuur (Stichting SOBA). De serie is ontwikkeld door KBF Milieu Goodwill Ambassadeur, Dr. Haydi J. Berrenstein, Mariene Bioloog, oprichter en voorzitter van Stichting SOBA.

Gekozen werd voor het ontwikkelen van een educatieve documentaireserie over de mariene biodiversiteit en bescherming daarvan.

Doelstellingen van de documentaireserie ‘Trots op onze zee!’ zijn o.a.:

  1. jongeren leren over de betekenis van de zee, over onze Exclusieve Economische Zone en de economische activiteiten, die daar plaatsvinden, het marien ecosysteem, klimaatverandering en zeespiegelstijging, ‘blauwe koolstof’ of ‘blue carbon’, migrerende fauna, Sargassum zeewier en het beschermen van de mariene zoogdieren en zeeschildpadden;
  2. jongeren en het algemeen publiek leren over actuele nationale en internationale activiteiten aangaande bescherming van de zee-ecosystemen, Suriname als ‘Range State’ m.b.t. migrerende fauna, het verdrag dat de bescherming van deze dieren ter hand neemt;
  3. jongeren leren op educatieve wijze deze begrippen te gebruiken in het dagelijks leven en over te brengen op hun ‘peers’.

Er zijn vier zee-expedities in het project gepland, en wel één naar de monding van de Surinamerivier, één naar de monding van de Marowijnerivier, één naar de monding van de Coppenamerivier en één naar de monding van de Corantijnrivier. Van elke expeditie zullen twee afleveringen worden gemaakt. Fase 1 omvat de zee-expedities naar de Surinamemonding en de Marowijnemonding, die reeds afgerond is, terwijl fase 2 de zee-expedities naar de Coppenamemonding en de Corantijnmonding omvat, die nog in voorbereiding is. Alle afleveringen worden voorzien van Engelse ondertiteling en van gebarentaal door een doventolk.

In de documentaires worden begrippen uitgelegd als de Exclusieve Economische Zone van Suriname, mariene ecosystemen en voedselketens, beschermde mariene zoogdieren en zeeschildpadden, de relatie tussen economische activiteiten op zee en de mariene biodiversiteit. Voorts heeft deze documentaireserie tot doel kennis over de zee over te dragen en liefde voor behoud van de zee en het milieu te ontwikkelen, het belang van de zee voor de mensheid aan te geven, de bedreigingen, die er zijn voor het voortbestaan van leven in de zee en de negatieve effecten voor ons uit te leggen, het algemeen publiek, in het bijzonder, de jongeren, bewust te maken van het nut van onze zee, de kinderen te vormen tot burgers met hart voor Suriname, hart voor het milieu en voor de natuur.

Ook wordt gehoopt talent te ontwikkelen bij de doelgroep in relatie tot het conserveren van de mariene biodiversiteit te midden van ontwikkelingsaktiviteiten die daar plaatsvinden, menselijke invloeden (zowel positieve als negatieve) aan te halen en mogelijke voorstellen ter verbetering door te geven, scholen de mogelijkheid te bieden om, per klas, aan de bijbehorende opdrachten te werken.

Fase 1 van de documentaireserie ‘Trots op onze zee’ is tot stand gekomen, dankzij financiële, morele, materiële en fysieke ondersteuning van vele personen, bedrijven, instanties of organisaties, waaronder de Suriname Conservation Foudation, Marisa Fisheries, de Nationale Bemiddelings en Beheers Maatschappij, DP World, Assuria, Conservation International Suriname, Mitra NV. Het team van ‘Trots op onze zee’ is allen die hun medewerking hieraann hebben verleend zee erkentelijk en zegt aan u: Hartelijk dank! Thank you very much! Grantangi! Muchas gracias! Merci beaucoup! Muito Obrigado! Herzlichen Dank! Gantangi fii!

Na de launch van zaterdag 5 november a.s. van 11.00 tot 13.00 uur in het Assuria Event Center zal de serie op verschillende televisiezenders te zien zijn.

Paramaribo, 1 november 2023
Agnes Ritfeld

Delen

Reakties

Er zijn nog geen reakties. We horen graag van je. Laat ons weten wat je denkt over “Launch Educatieve Documentaireserie “Trots op onze zee!””!

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.

Je kunt gebruik maken van de volgende HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Abonneren

Geef je email adres op om je te abonneren op nieuwe updates op onze website.


Copyright © 2024 de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname (KBF). Alle rechten voorbehouden.